Interview met Miriam Bruijstens

Gepubliceerd op 20 juni 2023 om 13:28

Tijdens mijn zoek-sessies naar de zomerbrochures van 2023, kwam ik al gauw het boek De kleuren van de zee tegen. Deze YA van eigen bodem zou het perfecte boek voor de zomer zijn. Mijn interesse was gewekt en ik begon de auteur online te volgen. Ter promotie van het boek postte ze filmpjes en afbeeldingen die mij nóg nieuwsgieriger maakten. Deze contemporary zit bomvol queer personages, diversiteit zoals ADHD, MS en nog veel meer. Hell yes!

Ik vroeg een recensie-exemplaar aan, maar kwam erachter dat ik op vakantie zou zijn wanneer ik die zou ontvangen. Die review houden jullie dus nog van me tegoed op Instagram, maar ik wilde graag helpen het boek onder de aandacht te brengen. Daarom vroeg ik Miriam de hemd van het lijf voor een super leuk interview!

 

Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe boek, Miriam! Hoe voelt het nu je je boek met de wereld mag delen?

Dank je wel! Ik vind het superleuk dat mijn boek nu eindelijk verschijnt en ook heel spannend. Het is altijd een gek moment als je verhaal ineens van iedereen is in plaat van alleen van jou. 

 

Heb je nog plannen om het te vieren?

Jazeker! Er komt een boekpresentatie bij boekhandel Broekhuis in Apeldoorn op donderdag 22 juni om 17.00 uur. Iedereen die het leuk vindt mag komen, je hoeft je niet aan te melden, en ik hoop dat dat een feestelijk moment wordt.

 

Kun je ons kort vertellen waar het boek over gaat?

Het boek gaat over de 17-jarige Hannah, die met haar familie in een vuurtoren aan het strand gaat wonen. Ze leert al snel nieuwe mensen kennen en beleeft een heerlijke zomer. Maar omdat Hannah met torenhoge verwachtingen naar haar nieuwe woonplaats is gekomen, zijn er natuurlijk ook dingen die tegenvallen en ontdekt ze dat niets perfect is. Bovendien worstelt ze een beetje met haar identiteit en is ze over het algemeen nogal in de war over dingen. Maar uiteindelijk is het vooral een lekker zanderig coming-of-age verhaal over zeven vrienden die allerlei dingen ontdekken en uitproberen en die leren om zichzelf te accepteren zoals ze zijn, met een hoofdrol voor onvoorwaardelijke liefde en gloedvolle bijrollen voor zeevonk, horrorfilms, legpuzzels en auto-onderdelen.

Een post van Miriam waarin ze voor het eerst haar boek vasthoudt.

Hoe is het idee voor dit boek ontstaan?

Toen ik klein was keek ik altijd met mijn moeder naar de Australische serie The Flying Doctors. In 2019 heb ik alle seizoenen nog eens bekeken en werd weer helemaal fan van de personages. Tijdens de eerste lockdown in 2020 kwam ik op het idee om mijn favoriete personages uit de serie uit hun setting te halen en te gebruiken voor een verhaal. Zo ontstonden de vaders van Hannah en twee vriendinnen van Hannah. In een vuurtoren wonen is al zo'n beetje mijn hele leven mijn grote droom en zo ontstond de basis van het boek. Van daaruit ben ik verder gaan werken en uiteindelijk is dit het resultaat.

 

In het verhaal zitten belangrijke thema's zoals verschillende queer personages, ADHD en MS. Hoe kwam je op het idee om dit in je boek te verwerken?

Ik ben zelf queer en ik heb ADHD, dus ik vind het belangrijk dat daar boeken over zijn. Het was eerst niet de bedoeling dat Hannah ADHD zou hebben, maar het kwam zo duidelijk naar voren uit de eerste versie, dat ik eigenlijk niet anders kon dan haar de diagnose geven, haha. De verhaallijn over MS zat oorspronkelijk niet in het boek, maar ik kreeg tijdens het schrijven zelf de diagnose en toen heb ik het erin verwerkt. 

 

Het schrijven van een boek is al best een uitdaging, laat staan als je meer moeite hebt met concentratie. Hoe pak je het schrijven van je boeken aan? Maakt je ADHD het soms lastiger?

Ik vind schrijven heel leuk, maar daadwerkelijk gaan zitten en schrijven vind ik ook moeilijk, omdat het best wel saai is, ook al vind ik het verhaal nog zo leuk. Ik kan me meestal slecht concentreren, dus dat is wel lastig. Ik ben ook heel chaotisch, dus ik plan niet echt hoofdstukken en ik werk het plot ook niet van tevoren uit. Ik ga zitten en ik schrijf gewoon alle dingen die ik al in mijn hoofd heb op en van daaruit ontstaat dan het verhaal. Mijn eerste versie is dan ook altijd een complete chaos: niks staat in de goede volgorde, overal staan random dialogen of beschrijvingen, er valt echt geen touw aan vast te knopen. Als ik het gevoel heb dat ik alles gezegd heb wat ik wilde, lees ik het door en zet ik alles in een logische volgorde en ga ik goed nadenken of dit echt de richting is die ik op wil. Maar het goede aan ADHD hebben is dat ik nooit om inspiratie verlegen zit, ik kan echt op elk willekeurig moment tien ideeën voor een boek oplepelen. 

Wat vond je het leukste om te schrijven in dit boek? Een bepaald personage, een setting, of een scène?

Het leukst om te schrijven vond ik de ouders van Hannah en alle kleine verwijzingen naar dingen die ik heb meegemaakt, plaatsen waar ik geweest ben, series die ik gezien heb en mensen die ik gekend heb. Door dat soort dingen in het verhaal te verwerken, kon ik mijn aandacht veel beter bij het verhaal houden.


En wat was het moeilijkste?

Het manuscript afmaken vond ik het moeilijkste, dingen afmaken is niet mijn sterkste kant.


Wat hoop je dat je lezers ontdekken of meenemen uit dit verhaal?

Lezers mogen helemaal zelf weten of ze iets meenemen uit het verhaal. Mijn boodschap is denk ik 'je bent goed zoals je bent en iedereen mag meedoen', maar als lezers er iets anders uithalen is dat natuurlijk ook goed. Op het moment dat mijn boek in de winkels ligt, is het niet meer van mij. Dan is het van de lezers en die mogen ermee doen wat ze willen.

Meer over het boek

Zomerse LHBTIQ+ YA over identiteit, diversiteit, en je eigen plek in de wereld vinden

Vlak voor haar laatste jaar op de middelbare school verhuist Hannah naar een dorpje aan zee. Ze gaat in een vuurtoren pal aan het strand wonen, iets waar ze al jaren van droomt. Snel weet ze vriendschap te sluiten met een kleurrijke groep mensen die vaak ’s avonds op het strand bij elkaar komen rond een kampvuur. Wat volgt zijn vele zomeravonden aan zee, geheime nachtelijke uitstapjes en dagenlang luieren op het strand. Het is de perfecte zomer en het lijkt erop dat er zelfs liefde om de hoek komt kijken...

De kleuren van de zee is een warme, positieve coming of age over verwarrende gevoelens, jezelf ontdekken en eindeloos fijne zomeravonden. Een feelgoodverhaal dat gelezen moet worden met je voeten in het zand en het geluid van de golven op de achtergrond.

 

 

De kleuren van de zee - Miriam Bruijstens

Best of YA - 272 blz. - €17,99 - paperback

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.