Blossom Books boeken-check app demo

Opdrachtgever Blossom Books   [opdracht tijdens opleiding]

Doel ontwerpen van een app, deze werkend maken in een demo

Producten app demo, werking en inhoud zichtbaar in een video en Adobe XD bestand

maart 2021

Mocht het nog niet zijn opgevallen; ik ben fan van YA-uitgeverij Blossom Books. Daarom heb ik voor deze opdracht dit bedrijf als mijn 'opdrachtgever' gekozen. Helaas is deze app niet echt te downloaden, hoe leuk ik 'm ook vind geworden.


↙ Bekijk hier hoe de app werkt!                                                              

Tip; zet de videokwaliteit op 1080p voor de beste weergave.                                                              


Hoe ik het heb gemaakt

Een app voor niet-lezers

Bij deze schoolopdracht moest er een app ontwikkeld worden waarmee de verkopen van het zelfgekozen bedrijf zouden stijgen. Verrassing; ik koos voor Blossom Books, mijn favoriete uitgeverij. Zij geven boeken uit voor een doelgroep van 13 tot 20 jarigen, de zogenaamde young adults. Binnen de groep fanatieke lezers van het YA-genre zijn ze al best bekend. Daarom koos ik ervoor om mijn app voornamelijk op een andere groep te richten; de niet-lezers. Blossom Books zet zich namelijk in tegen de ontlezing onder jongeren door bijvoorbeeld gratis lesbrieven bij hun boeken aan te bieden voor op school, en een boekenlijn uit te geven met dunnere boekjes. De meeste jongeren weten niet hoe leuk lezen kan zijn als ze maar het juiste boek tegenkomen. Daarom is het aanbod van Blossom Books heel breed. Zo zit er voor iedereen een tof boek tussen. Maar als je niet graag leest, hoe moet je dan dat boek vinden dat je wél leuk gaat vinden? Hoe kies je een boek voor je boekverslag waar je géén hekel aan hebt? Het antwoord vinden op die vragen is de inspiratiebron geweest voor deze app.

De inhoud van de app

Met de Blossom Books boeken-check vind je in vijf minuten jouw volgende favoriete boek en kun je deze meteen bestellen. Het werkt een beetje als een stroomschema. Doormiddel van zeven vragen kom je uiteindelijk uit bij drie voor jou geselecteerde boekentips. De volgorde van de vragen staat vast, maar de antwoordmogelijkheden verschillen naar aanleiding van de antwoorden die je hebt gegeven bij de voorgaande vragen. De vragen variëren van leesniveaus en thema's tot vergelijkbare Netflix series en films. Aan het einde kun je op de drie boeken klikken, zodat je kunt lezen waar het over gaat en wat de belangrijkste goede punten van het boek zijn.

Een passende vormgeving

Het design van de app heb ik laten aansluiten bij de huisstijl van Blossom Books. Zo gebruikte ik dezelfde kleuren en lettertypes die ook op de site en andere media-uitingen te vinden zijn. Daarnaast heb ik veel gebruik gemaakt van afbeeldingen bij de vragen. Bij de vragen waar ik de antwoordmogelijkheden niet kon versterken met een afbeelding, zette ik een handgemaakte illustratie. Bij elke keuze heb ik een 'hover' ingesteld. Dit is het effect waarmee een antwoord van kleur of grootte verandert, zodat je kunt zien waar je op kunt klikken. Zo is de hele app jong, fris en modern en sluit het aan bij de interesses van de doelgroep.


Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!