De laatste zomer

Opdrachtgever Blossom Books   [opdracht tijdens stage]

Doel vormgeven van een boekomslag

Producten drukklare pdf van het omslag

februari 2023

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

Schaduwopdracht

Tijdens mijn stage bij uitgeverij Blossom Books kreeg ik een schaduwopdracht. Ik mocht tegelijkertijd met de ingehuurde freelance vormgever een boekomslag gaan ontwerpen! Ik kreeg dezelfde informatie en deadline, zodat ik kon oefenen hoe ik dit zou aanpakken. Mijn opdracht ging over het ontwerpen van het boekomslag van De laatste zomer, een YA thriller met een horror randje.

Briefing

De briefing kreeg ik van mijn collega Maureen, die dit boek begeleidt. Ze schreef de afmetingen op, vertelde waar het boek over ging, noteerde welke elementen belangrijk zijn in het verhaal en hoe ze de stijl van het omslag voor zich zag. Ook stuurde ze voorbeeldfoto's mee van het landhuis waar het verhaal zich afspeelt. Het omslag moest mysterieus en onheilspellend worden, passend bij het verhaal en de doelgroep van 15-20 jaar aanspreken.

Het ontwerpproces

Als eerste maakte ik een schets, zodat ik de compositie van de elementen goed kon bepalen. Het verhaal speelt zich af in een landhuis in een bos, dat ligt bij een meer met een verlaten boot erin. Dit wilde ik in beeld brengen. Vervolgens kleurde ik mijn schets digitaal in, zodat ik de sfeer goed kon bepalen. Ook plaatste ik de titel, Het zomerhuis, de naam van de auteur, de quote en het logo erin om de plaats te bepalen. Naar aanleiding van dit concept kreeg ik feedback van Maureen. De boot was bijvoorbeeld veel luxer, en de brand in het huis speelt een grotere rol in het verhaal dan het licht op zolder.

Met deze tips maakte ik een ruwe vormgeving met foto's, als een soort collage. Zo kon ik snel de feedback verwerken en testen bij Maureen. Toen ze de compositie en sfeer goed vond, trok ik mijn ontwerp over in Illustrator. Op deze manier kon ik een illustratie maken die één geheel werd. Ik hield het idee van de kleuren uit mijn eerste concept vast; één kleur in verschillende schakeringen, met een opvallende kleur voor de titel en de brand. Wel ging ik voor een meer onheilspellende kleur. Ondertussen had het boek de definitieve titel gekregen, De laatste zomer. Maureen was fan van dit ontwerp, maar de kleuren mochten sprekender. Ik vind het kiezen van kleuren altijd leuk, maar ook best lastig. Daarom zocht ik een foto op internet die ik de juiste uitstraling vond hebben. Hier maakte ik vervolgens een kleurenpalet mee dat ik toepaste in mijn definitieve ontwerp.

Schets

Concept voorzijde

Ruwe vormgeving om over te trekken

Ontwerp versie 1

Kleurenpalet

Het resultaat

Mijn voorzijde was klaar! Ik heb een korrelige overlay toegevoegd, om de creepy vibe te ondersteunen. Natuurlijk wilde ik er graag een écht omslag van maken en dus vulde ik het bestand in dat Blossom Books gebruikt voor al hun omslagen. Hierin staan o.a. de logo's al op de goede plek. Ik had nog geen definitieve tekst voor de achterflap, maar ik kon met een placeholder al wel laten zien wat ik qua opmaak voor ogen had. Ook kon ik de kleuren in de themabalk al invullen en de logo's een mooie kleur geven. Als laatste zette ik het omslag in een 3D mockup, zoals Blossom Books dat heeft bij al hun boeken. Zo lijkt het net of mijn ontwerp écht gebruikt gaat worden!

Ik vond het enorm leuk om langer met een project bezig te mogen zijn. Met het resultaat ben ik ook erg tevreden. Ik vond het leuk om te horen dat ook Maureen het tof vond geworden.

Ben je benieuwd geworden naar De laatste zomer en hoe het omslag van de freelance vormgever is geworden? Bekijk 'm op de website van Blossom Books!

Ik bezit geen rechten voor de foto's van de huizen, de foto van het kleurenpalet en de gebruikte foto's van de ruwe vormgeving. Deze heb ik gebruikt ter inspiratie en dienen enkel een illustratief doel op deze webpagina.