Heerestraat & Rozenlaan

Opdrachtgever Blossom Books   [opdracht tijdens opleiding]

Doel vormgeven van een boekomslag in de stijl van de andere boeken van de auteur

Producten drukklare pdf van het omslag

februari 2022

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

De opdracht

Deze schoolopdracht heette stageskills. Misschien kun je al wel raden wat de bedoeling was; het kiezen en ontwerpen van een product dat aansluit bij jouw nummer één stagebedrijf. In mijn derde en laatste jaar ga ik namelijk acht maanden stage lopen en tijdens dit project waren we volop bezig met het zoeken van een geschikte plek. Mijn keuze was snel gemaakt. Ik koos voor mijn favoriete uitgeverij Blossom Books. Het lijkt mij geweldig om mijn liefde voor boeken te kunnen combineren met mijn passie voor vormgeving.

Voor deze opdracht wilde ik eens een boekomslag maken. Ik maakte al een hoop boek-gerelateerde ontwerpen, maar een omslag ontbrak hier nog aan. Ik koos om het boek Heerestraat & Rozenlaan van een nieuw omslag te voorzien. Carlie van Tongeren, de auteur, bracht bij Blossom Books vier boeken uit. De laatste twee boeken hebben en grafisch omslag, en ook het tweede boek heeft een nieuw ontwerp gekregen bij de herdruk. Alleen haar debuut heeft nog het wat oudere, meer illustratieve omslagbeeld. Mijn idee is om deze te redesignen, zodat het aansluit bij de andere boeken.

Het ontwerpproces

Mijn volledige ontwerpproces is hierboven te zien in mijn procesboek. Dit is een document dat ik voor school bij elke opdracht moet maken. Zo is namelijk goed te zien waarom ik welke keuzes maak. Je ziet bijvoorbeeld hoe ik op het idee kwam, hoe ik de huidige omslagen heb geanalyseerd, hoe mijn planning in elkaar stak en hoe ik vanaf de schets het definitieve omslag maakte. 

Uit mijn analyse kwam al snel dat de grafische omslagen uit niet meer dan vijf kleuren bestaan. Mijn omslag moest hier dus ook aan voldoen. Hier hield ik rekening mee in mijn schets van de voorkant. Ik koos ervoor om twee sleutelbossen te maken. Het boek gaat namelijk over een meisje waarvan de ouders pas gescheiden zijn, en nu moet ze telkens van het ene huis naar het andere. Naast een sleutel hangt aan elke bos een miniatuur-huisje om dit te benadrukken. Ook de straatnamen waar de twee huizen staan (en tevens de titel van het boek) hangen eraan als een sleutelhanger. Deze heb ik vormgegeven als een straatnaambord, omdat je dit wel eens ziet met plaatsnamen bij souvenirzaken. De ondertitel heb ik terug laten komen op een notitiebriefje, en het '&' teken dat de titel afmaakt, heb ik vormgegeven als een verbogen paperclip. Zo lijkt het net of de hoofdpersoon haar zakken heeft geleegd op het omslag.

schets voorzijde

Voor de flappen en achterzijde heb ik goed gekeken naar Het is hier helemaal (niet) perfect!, het meest recente boek van de auteur. Ik heb dezelfde marges aangehouden en dezelfde auteursfoto gebruikt. Onderaan de achterzijde van het boek heb ik de themabalk toegevoegd die Blossom Books sinds 2020 gebruikt om lezers snel kennis te laten maken met het boek. Dit heeft het oude omslag (dat uit 2018 komt) niet. Voor de thema's en het citaat dat op één van de flappen staat, heb ik contact gehad met iemand via Instagram. Ik heb het boek namelijk niet zelf in de kast, dus zij maakte voor mij een foto van de tekst en hielp me met het kiezen van de thema's. Om deze zijdes wat meer vulling te geven, heb ik beeldelementen van de voorzijde terug laten komen. Voor de rug van het boek gebruikte ik de straatnaamborden.

Het resultaat

Met het resultaat ben ik enorm tevreden. Ik ontwierp het in een programma waar ik nog best wat oefening in kon gebruiken. Ik ben blij dat dit goed gelukt is; ik heb er van geleerd én ik heb iets moois gemaakt! Ik denk dat dit omslag goed aansluit bij de andere boeken van Carlie, waardoor mijn doel is bereikt. Ook ben ik van mening dat ik met deze opdracht goed kan laten zien dat ik analytisch te werk kan gaan en me kan houden aan vaste vormgeef-elementen, zodat het aansluit bij een bepaalde (huis)stijl. Dat is toch wel iets wat belangrijk is als je een stage zoekt waarbij dit wordt verwacht. Ik vond het een leerzame en leuke opdracht!

En eerlijk? Deze reactie van de auteur op Instagram maakt het helemaal af!

reacties op de post & screenshot van story die ze deelde