How to Bookstagram

Opdrachtgever How to Bookstagram   [opdracht tijdens opleiding]

Doel bedenken en vormgeven online platform voor tips om te Bookstagrammen

Producten website, Instagram posts

maart 2022

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

De opdracht

Tijdens deze schoolopdracht ging ik aan de gang met het maken van een masterclass. De bedoeling was om een hobby te kiezen en hier een platform bij te maken, waar je leert hoe je de hobby kan gaan uitvoeren. Mijn keuze was snel gemaakt. Ik wilde mijn liefste hobby, Bookstagram, gebruiken! De combinatie van boeken en beeld komt hierin terug, en nu kon ik er ook nog eens een designopdracht over doen. Super leuk!

Het platform moest gemaakt worden als website of app. Aangezien ik nog niet vaak websites - en dan niet alleen het prototype ervan - had gemaakt tijdens mijn opleiding, wilde ik dat graag eens doen. Op de site wilde ik een aantal voorbeelden/tips delen. Daarnaast moest het platform onder de aandacht worden gebracht. Daarvoor maakte ik een aantal Instagram posts.

Het ontwerpproces

Bij veel projecten op school maakte ik een procesboek. Dit is een verslag waarin ik mijn volledige ontwerpproces beschrijf. Het procesboek bij deze opdracht heb ik aan deze webpagina toegevoegd.

Voor wie het niet kent; Bookstagram is de boekenafdeling op Instagram. Hier wordt alles uit de kast getrokken voor de mooiste foto's, leukste filmpjes en sterkste reviews. Toen ik vier jaar geleden begon met mijn account, had ik best wat tips kunnen gebruiken. Daarom bedacht ik de website How to Bookstagram, die ik voor deze schoolopdracht wilde uitwerken.

Het idee kwam al snel. Op de site wilde ik verschillende tabbladen maken waar je tips kunt vinden. Omdat ik niet alle tips kon uitwerken in de twee weken die ik had, koos ik ervoor om drie tips te maken voor het maken van foto's.

Schets van mijn wire-frame voor de site.

Als eerste maakte ik het wire-frame voor mijn website. Hier schetste ik welke pagina's ik wilde maken. Daarna maakte ik een moodboard met kleuren en lettertypes. Ik koos voor een strak en modern ontwerp met de herkenbare kleuren van het Instagram-logo. Het boeken-thema komt terug in de achtergrond, dat een gekreukt papier is.

Ik ontwierp het logo, de banners en andere benodigde afbeeldingen voor de site. Ik deelde pagina's in en schreef de teksten. Vervolgens maakte ik de foto's voor de tips. Als laatste ontwierp ik drie posts voor Instagram, die mooi op elkaar aansluiten als je ze op het account bekijkt. De posts zijn uiteraard in dezelfde stijl als de website.

Het resultaat

Het was een toffe uitdaging om deze opdracht in twee weken te doen. De verschillende onderdelen die erbij kwamen kijken vond ik allemaal leuk; de website indelen, de posts ontwerpen in Photoshop, de foto's maken en de teksten schrijven. De website heb ik gemaakt bij jouwweb.nl en ik vond het tof om te werken met de vaste templates. Dat is echt anders dan blanco beginnen als je in een prototype-programma werkt (zoals bij o.a. het project NikkieTutorials x H&M).

Natuurlijk vond ik ook het onderwerp onwijs tof en ik vind het resultaat echt heel gaaf. Ik vind het eigenlijk jammer dat ik het platform niet écht kan gaan vullen!