Mijn wereld vol boeken 2023

Opdrachtgever privé project

Doel bedenken en vormgeven van een invulboek en hier media-uitingen bij maken om het te promoten

Producten drukklaar bestand van de inhoud en omslag van het boek, mini-editie met extra review pagina's, goodies, een Instagram campagne en gratis printables

augustus 2022 - februari 2023

Dit project bestaat uit meerdere omvangrijke onderdelen. Per product vertel ik meer over wat ik heb gemaakt en waarom. 

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Het invulboek

Dit is Mijn wereld vol boeken

Mijn wereld vol boeken is een Nederlandstalige reading journal dat ik voor het eerst voor 2021 ontwierp. Ik was op zoek naar een boekje waarin ik mijn leesjaar bij kon houden, maar toen ik dat niet kon vinden, besloot ik het zelf te gaan maken. In de reading journal is plaats om van je gelezen boeken een review op te schrijven. Ook vind je er allerlei leuke lees-challenges die je motiveren meer te lezen, hou je handige overzichten bij zoals maandelijkse terugblikken en vul je de leukste lijstjes in.

Na het succes van Mijn wereld vol boeken in 2022, waarvan ik meer dan 260 exemplaren verkocht, kreeg ik al snel de vraag of ik ook voor 2023 een reading journal zou gaan vormgeven. Ja, natuurlijk wilde ik dat!

Ik maakte een enquête om met de feedback van de kopers en boekenliefhebbers die het boek niet hadden gekocht de nieuwe editie nóg leuker te maken.

Het ontwerpproces

Dankzij de enquêtes wist ik precies wat mijn doelgroep graag wilde zien. Zo bekeek ik wat ik aan wilde passen, welke lijstjes niet zo populair waren en welke challenges ik er dit jaar in zou zetten. Ook werd me duidelijk dat de vormgeving een tikje rustiger mocht, maar wel vrolijk moest blijven.

Net als de afgelopen jaren wilde ik een creatieve vormgeving, die persoonlijk en handgemaakt aanvoelde. Dat heb ik gemaakt met mijn zelfgemaakte tekeningen en de zachte verfvlekken. Voor de leestekst koos ik een schreefloze moderne letter die goed leesbaar is. Het font voor de koppen heb ik dit jaar voor het eerst zelf gemaakt, waardoor het nóg beter bij het beeld in mijn hoofd aansloot. Qua kleuren ben ik uiteindelijk gegaan voor mijn drie favorieten; paars, turquoise en blauw. Ze hebben elk hun eigen categorie (Jaarlijstjes, Reviews en Invullijstjes) waardoor je ze gemakkelijk herkent.

De inhoud

Afwerking & verkoop plannen

En toen was het af. Toch? Nou, nee. Alle bestandjes zaten in de mappen op mijn computer, maar het moest natuurlijk een écht boek worden. Ik heb het boek laten drukken op 160 grams papier, da's lekker dik zodat je inkt niet doordrukt tijdens het schrijven. De cover is van dun karton en heeft een matte afwerking, en is dit jaar voor het eerst dubbelzijdig bedrukt met een tof ontwerp aan de binnenkant. De ringband heeft een zwarte coating, dat ik een stoer contrast vond bij de zachte kleuren. Dankzij de ringband kun je het boek helemaal plat leggen bij het invullen, zodat je geen last hebt van opbollend papier.

Nu het boek helemaal af is, is het tijd om het online te gaan zetten! In oktober 2022 kon het boek gepre-orderd worden. Via mijn website vulde je eenvoudig het bestelformulier in met je keuzes en gegevens, waarna je in de mail verder werd geholpen. Door de 130 geplaatste pre-orders kon ik het drukwerk bekostigen, en van de winst sloeg ik meteen extra voorraad in.

In totaal zijn er maar liefst 250 invulboeken verkocht. Ik maakte extra goodies en een hoop reclame op Instagram. In de volgende stukken kun je daar meer over lezen!

Eigenschappen / USP's


Achter de schermen

Neem een kijkje achter de schermen! Hierin vertel ik wat meer over mijn ontwerpproces en laat ik zien welke keuzes ik heb gemaakt.

Een eigen lettertype

Je las het hierboven kort al; ik maakte dit jaar mijn eigen lettertype! Na uren tevergeefs zoeken naar het perfecte handwriting font op het internet, besloot ik dat ik het net zo goed zelf kon maken. Voor een schoolopdracht had ik het al eens uitgeprobeerd en het leek mij de beste manier om tot een fantastisch resultaat te komen.

In totaal vulde ik het template zo'n zes keer in totdat ik tevreden was, waarna ik alle letters overtrok met fineliner, inscande, digitaal nabewerkte (alle gekke hobbeltjes eraf) en opsloeg als lettertype. Ik denk dat ik nog bijna langer bezig ben geweest met de letters, dan met de rest van het boek... (En nee, dit is niet mijn normale handschrift, haha, ik heb erg mijn best gedaan)

Kleurpaletten

Kleuren kiezen; ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ik vind het fantastisch wat je met de juiste kleuren kunt uitstralen en overbrengen, maar het zijn er zó veel om uit te kiezen! Ik vind het altijd een gigantische uitdaging om de juiste te kiezen voor het invulboek.

Het eerste wat ik wist, was dat ik iets anders wilde dan afgelopen keer (blauw/groen) en dat het weer drie kleuren moesten zijn. Ik maakte ontelbaar veel kleurencombinaties, liet me wekenlang inspireren door alles om me heen. Uiteindelijk maakte ik vier paletten, die ik gebruikte in de enquête. Op de tweede werd het meest gestemd, maar zelf vond ik 'm niet heel mooi. Ik besloot toen dat ik iets met paars wilde doen en maakte het vijfde palet. Het was rustig, paste mooi bij elkaar en voelde volwassener, een tip die ik in de enquête meermaals kreeg. Dit leek me perfect!

Paars!

Dit was het! Het paarse kleurenpalet klikte helemaal in mijn hoofd en ik ging er dan ook meteen mee aan de slag. Ik had weken gespendeerd met het kiezen van de juiste tonen en schakeringen, en was onwijs blij met hoe het geworden was. Ik ontwierp het hele invulboek, maakte mijn goodies en zelfs een aantal Instagram posts.

En toen stuurde ik het door naar mijn test-lezers. Zij vonden de inhoud geweldig, maar... De kleuren niet zo. Het was te donker, te zwaar, niet motiverend genoeg. Dat was even slikken. Zij waren mijn testpanel en als zij het al niet vonden uitstralen wat ik voor ogen had... Ik besloot terug te gaan naar de eerste fase. Ik haalde al mijn paletten van eerder weer tevoorschijn en koos uiteindelijk voor een palet dat ik niet in de enquête had gebruikt maar wel had wat ik wilde. Creativiteit, vrolijkheid, rust.


Goodies

Promo materiaal

Natuurlijk moest er bij het invulboek ook dit jaar weer een boekenlegger komen. Bij elk boek deed ik 'm erin, dat geeft toch net dat beetje extra bij het boek. Voor het ontwerp hield ik mijn vaste stijl aan, met de verfspatten, de drie kleuren en de planken die terugkomen in het boek. Op de achterzijde staan quotes van twee test-lezers, het omslag van het boek en een korte boodschap van mij.

Naast de boekenlegger ontwierp ik stickers. Ook deze sluiten qua ontwerp aan bij het boek. De stickers plakte ik op de pakketjes. Zo wisten kopers meteen wat ze hadden ontvangen, worden ze enthousiast én het staat leuk in unboxings op sociale media.

Goodie box

Door papierschaarste gingen de prijzen voor het drukken van het boek helaas omhoog. Ik baalde daar erg van, en was bang dat mensen het boek minder graag zouden willen nu het iets duurder was geworden. Om iets terug te doen, besloot ik om er een optie voor extra goodies bij te doen. Boekenboxen, waarbij je naast een leesboek ook leuke items krijgt, zijn erg populair. Dat concept hield ik aan, maar dan met producten die het invullen van het boek nóg leuker maakte. Voor slechts €5, de inkoopkosten, kreeg je een pen, drie markeerstiften, liniaal en setje van twaalf dubbelzijdige fotokaartjes bij het invulboek. Allemaal natuurlijk in stijl van het boek!

Ook verzon ik een tof cadeautje voor de pre-order. Alleen als je het boek bestelde in oktober, kreeg je er van mij gratis een magnetische boekenlegger bij. Pre-orders zijn voor mijn project enorm belangrijk. Het cadeautje verzacht de pijn van het langer moeten wachten op je pakketje en trekt de twijfelaars over de streep. Want eerlijk, gratis spullen zijn altijd goed, toch?

Extra reviews

In Mijn wereld vol boeken zitten 75 pagina's waarop je boeken kunt reviewen. Ik begrijp goed dat dat niet voor elke boekenwurm genoeg is in een jaar. Daarom kon je kiezen om bij je boek voor €7,50 ook nog het boekje met extra reviewpagina's te ontvangen. In dit dunne boekje zitten 40 reviewpagina's, zodat je in totaal maar liefst 115 boeken kunt beoordelen. Het boekje heeft dezelfde afwerking als Mijn wereld vol boeken.


Instagram campagne

Mijn keuze voor Instagram

Op Instagram is een grote bookcommunity met boekenliefhebbers die posts delen over hun favoriete hobby. Zelf ben ik al jaren actief op Bookstagram. Ik vind het enorm leuk om op deze manier boekentips te krijgen, mijn volgers tips te geven en allemaal leuke mensen te leren kennen. Bookstagram is best groot, en daarom besloot ik vorig jaar om een apart account op te zetten voor Mijn wereld vol boeken. Dit account vulde ik met alle info over het boek, invultips en leuke acties. Ook dit jaar vulde ik het account weer.

De uitingen

Alles op het account heb ik vormgegeven in de stijl van het invulboek. Op deze manier past alles bij elkaar, wat professioneel oogt én bijdraagt aan de herkenbaarheid.

Voor het account maakte ik een profielfoto en coverplaatjes voor de hoogtepunten. Zo is alles meteen één geheel als je het account bekijkt. Ook belangrijke stories, zoals die met informatie over het bestellen, zijn binnen de stijl vormgegeven. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de posts. Ik maakte er maar liefst 43. De onderwerpen variëren van kijkjes achter de schermen, informatie over het boek en het bestellen, interactieve posts zoals een Q&A, invultips en ga zo maar door. Daarnaast poste ik twee video's, de unboxing van mijn proefdruk met mijn eerste reactie en een fliptrough waarin je het hele boek kunt zien.

Ook op de hoogte blijven van alle updates, kijkjes achter de schermen, leuke weetjes en toffe acties?


Gratis printables

Vaak heb ik zoveel ideeën, dat ik ze niet allemaal kwijt kan in Mijn wereld vol boeken. Of ik krijg nadat het boek uit is een paar verzoekjes voor bepaalde pagina's. Gelukkig heb ik daar een handige oplossing voor; gratis printables! Deze pagina's kun je op mijn website downloaden en uitprinten. Zo kun je zelf kiezen welke challenges of lijstjes je nog graag in wilt vullen. Ze passen precies op de lege pagina's achterin het boek.

Doe je mee met de Bestie challenge waarin je twaalf boekentips van je vrienden leest? Lees jij bij alle thema's van de Cover challenge een boek en houd jij met de Gelezen boeken challenge je TBR onder controle? Of wat dacht je van een handige Bibliotheek lijst of een Uitleen lijst? Zo houd je overzicht welke boeken je leent of die anderen van jou lenen. Je kunt bijhouden welke boeken je wegdeed in de Unhaul lijst, schrijft van al je gelezen boeken op hoeveel sterren je ze gaf en je maakt een TBR lijstje per maand die je handig af kunt vinken!


De reacties

Mijn wereld vol boeken was in 2023 weer een doorslaand succes! Ik verkocht maar liefst 250 invulboeken, 60 boekjes met extra reviews en 160 sets met goodies erbij. De reacties zijn weer lovend. Lezers laten me weten dankzij het boek gemotiveerder te zijn om meer te lezen, meer overzicht te hebben en heel blij te zijn dat ze het nu eindelijk kunnen bijhouden, wat hen in zelfgemaakte schriftjes nooit lukte. Ik krijg ook veel lovende reacties op mijn zelfgemaakte lettertype, zo leuk! Mijn doel is meer dan geslaagd!