Tijd voor Ontbijt Granola

Opdrachtgever Tijd voor Ontbijt   [opdracht tijdens opleiding]

Doel vormgeven van granola verpakking

Producten ontwerp voor de verpakking en procesboek

juli 2021

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

De opdracht

Bij mijn opleiding zijn er naast de vaste vakken ook keuzedelen. Dit zijn lessen van een halfjaar die je zelf kunt kiezen uit het aanbod. Ik koos voor Packaging Design, waarbij ik deze verpakking heb gemaakt. Ik leerde hier wat er allemaal op een verpakking hoort en hoe je dit het beste kunt vormgeven. We leerden dit aan de hand van een casus over granola. Het fictieve ontbijtmerk 'Tijd voor Ontbijt' van Albert Heijn wilde een nieuwe verpakking voor hun granola. Aan de hand van drie kernwaarden -bewust, gezond en lekker- moest er een ontwerpvoorstel worden gemaakt.

Het ontwerpproces

Er was al veel aangeleverd. De teksten en op welke zijde van de verpakking die moesten komen, de vorm van de doos, de barcode en de recycle logo's. Naar aanleiding van een concurrentieonderzoek maakte ik mindmaps en moodboards bij de kernwaarden. Daarna ging ik verder met mijn lettertype-onderzoek en koos ik de fonts uit. De verpakking ontwierp ik in InDesign en die kende uiteindelijk drie versies. 

Het hele ontwerpproces heb ik vastgelegd in een zogenaamd 'procesboek'. Dit doe ik bij vrijwel alle opdrachten voor school, maar deze keer leek het me wel leuk om 'm ook hier te laten zien. Je kunt het bekijken in de slideshow hierboven.

De vormgeving

Voor de verpakking koos ik een moderne uitstraling om de jonge doelgroep aan te spreken. Dit deed ik door veel gebruik te maken van rechte vlakken. Het handgeschreven-lettertype geeft een vrolijke, lekkere uitstraling. Het bruine, gerecyclede kraft-papier geeft de bewuste feeling. Het rood en oranje passen bij de smaakvariant, zodat je meteen trek krijgt. Zo komen alle drie de kernwaarden terug in het ontwerp.