v.v. Jonathan

Opdrachtgever voetbalvereniging Jonathan Zeist   [opdracht tijdens opleiding]

Doel nieuw logo ontwerpen, nieuwe huisstijl bedenken en deze in beeld brengen

Producten logo, poster, landingspagina en mockups

oktober 2021

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

De opdracht & mijn concept

Deze schoolopdracht stond in het teken van sportclubs. Vaak hebben die een wat verouderd logo, dus moesten we op zoek naar een club om hiervan de huisstijl te verbeteren. Ik koos voor voetbalvereniging Jonathan, die vroeger op de basisschool erg populair was bij mijn klasgenootjes. Het is de grootste club uit Zeist, dus mogen ze in hun logo best wat meer professionaliteit uitstralen, dacht ik zo. Het kernwoord voor mijn concept was daarom 'moderniseren'. Een meer moderne uitstraling past beter bij het heden en sluit aan bij zowel de jonge, nieuwe spelers als de senioren.

Huidig logo Jonathan.

Het logo

Het belangrijkste deel van deze opdracht is het logo. Hiervoor heb ik eerst een aantal schetsen gemaakt. Twee daarvan heb ik digitaal uitgewerkt, die zie je hiernaast. Mijn eerste logovoorstel is een moderne versie van het huidige logo. Het gezicht is een belangrijk en bekend beeldmerk voor de club. Daarom heb ik deze behouden, maar meer gestileerd en met strakkere lijnen weergegeven. Bij het tweede voorstel wilde ik graag de 'J' en voetbal combineren. Dit resulteerde in een wat kinderlijke afbeelding, waardoor ik gekozen heb om het het eerste logo verder uit te gaan werken. Ik gaf het meer body door een embleem toe te voegen. Ik koos voor zwart en wit vanwege het contrast, maar ook omdat dit natuurlijk de bekende kleuren zijn van een voetbal. Het groen dat ik heb gebruikt is wat donkerder dan bij het oude logo. Dit straalt authenticiteit uit en valt bovendien goed op tussen de kleuren van teams uit de omgeving. In het presentatiemodel zie je dat het logo op verschillende achtergronden goed tot zijn recht komt. Het logo heb ik opgeleverd in CMYK voor drukwerk en RGB voor beeldscherm; altijd handig!

De eerste logo voorstellen.

Open club dag

Leuk zo'n logo, maar wat kun je er mee? Dat heb ik laten zien in een aantal mockups. Dit zijn 3D afbeeldingen die een ontwerp in beeld brengen zonder deze echt te hoeven laten maken. Zo ontwierp ik een nieuw tenue, bijpassende tas en een vlag voor bij het clubgebouw. Daarnaast bedacht ik nog een eigen uiting om meer mensen enthousiast te maken voor v.v. Jonathan. Ik koos ervoor een open club dag te organiseren. Of in elk geval te doen alsof met mijn poster voor langs de weg en de landingspagina met meer info.

Op de poster zie je goed hoe de nieuwe huisstijl gebruikt kan worden. Met de zwarte achtergrond valt de poster op langs de weg. De witte letters -in hetzelfde lettertype als het logo- steken goed af tegen het zwart en ook het groene beeldmerk uit het logo is opvallend aanwezig. De boodschap wordt kort maar krachtig verkondigd en geeft je alle info die je nodig hebt. Voor meer informatie kun je de QR-code scannen. Hier breng ik meteen de vorm van het embleem uit het logo terug in het ontwerp. 

De QR-code leidt je naar een zogeheten landingspagina (webpagina waar de code heen leidt). Deze heb ik vormgegeven binnen Adobe XD, een prototype programma. De werking en inhoud zie je in de korte video. Ik heb ervoor gekozen om de site te laten bestaan uit één pagina. Zo zou het toegevoegd kunnen worden aan de algemene clubsite. Bezoekers hoeven bovendien niet lang te zoeken naar alle info. Hier komt dezelfde huisstijl en vormgeving terug als van de poster, waardoor het herkenbaar is en goed op elkaar aansluit. Het hele idee voor de open club dag is voor nu uiteraard pure fantasie, maar het zou wel leuk zijn als het echt was, niet?

De hele landingspagina uitgeklapt.